L' espai termal de les Caldanelle (Civitella Paganico – Grosseto)

Noves perspectives per al termalisme medieval

Autors/ores

  • edoardo vanni Università di Siena

DOI:

https://doi.org/10.33115/a/26046679/5_11

Paraules clau:

Medieval Age; Thermalisme; Tuscany Fortification; Siena republic

Resum

Les recerques realitzades a la zona termal de les Caldanelle (com aquelles de Civitella Paganico- Grosseto) dutes a terme per l’Associació Odysseus en els anys 2018-2021 han portat a la llum un assentament altament articulat, preparat per a l’acollença de pelegrins i banyistes que fruïen de les propietats curatives de les fonts. Aquest assentament termal és recordat en algunes fonts escrites que parlen d’importants activitats de fortificació, úniques en el seu gènere i promogudes pel bisbe de Siena Donosdeo Malavolti a començaments del segle XIV.

La campanya d’excavació realitzada en el 2021 ha permès individuar un passadís amb diversos accessos i nombrosos ambients laterals, interpretables com a espais dedicats a la recepció de banyistes i pertanyents a la fase del s. XV-XVI, mentre que les últimes fases de freqüentació del lloc es remunten al s. XVII. Tanmateix, l’estratigrafia de les elevacions parla de fases precedents a aquella avui encara visible del XIV-XV, amb la individuació d’una porta sota un dels murs de la cinta de la murada, successivament obliterada per una acció intencional de reompliment de l’obertura. Les indagacions successives podran informar-nos millor sobre la subdivisió dels espais i les primeres fases de fundació del lloc.

Descàrregues

Publicat

2023-02-15

Com citar

L’ espai termal de les Caldanelle (Civitella Paganico – Grosseto) : Noves perspectives per al termalisme medieval. (2023). Rodis. Journal of Medieval and Post-Medieval Archaeology, 5. https://doi.org/10.33115/a/26046679/5_11