L’«abeurador» del Palau de Foixà (Maçanet de la Selva), el calcatorium de la vil·la de l’Hort d’en Bach
DOI:
https://doi.org/10.33115/a/29385296/1_2Paraules clau:
Vil·la romana, premsa, calcatorium, viResum
L’existència d’una peça de pedra en forma de receptacle a l’era del Palau de Foixà, que apareix en fotografies antigues, i que es va recollir en la publicació dels resultats d’una monografia arqueològica de la vil·la romana de l’Hort d’en Bach, al terme municipal de Maçanet de la Selva, no s’havia pogut atribuir fins ara a una funció concreta. Gràcies als paral·lels que aporta un llibre recent de Yolanda Peña, hem pogut associar la peça esmentada al receptacle que recollia el resultat del premsa en un calcatorium de la vil·la. Un element determinant és la decoració, en forma de cap de lleó, que decorava el broc de sortida.
Descàrregues
Referències
Balmelle, C. i Darmon, J.-P. (2007). "La mosaïque dans les Gaules romaines". Picard.
Brandenburg, H. (2004). "Le prime chiese di Roma IV‑VII secolo. L’inizio dell’architettura ecclesiastica occidentale". Jaca Book.
Burch, J., Casas, J., Castanyer, P., Costa, A., Nolla, J. M., Palahí, Ll., Sagrera, J., Simon, J. Tremoleda, J., Varenna, A., Vivó, D. i Vivo, J. (2013). "L’alt imperi al nord‑est del Conuentus Tarraconensis. Una visió de conjunt". Universitat de Girona‑Documenta Universitaria.
Costa, A., Palahí, Ll., Nolla, J. M. i Vivó, D., curadors (2019). "La vil·la romana del Pla de l’Horta (Sarrià de Ter) i el suburbium de Gerunda com espai residencial i productiu". Museu d’Arqueologia de Catalunya – Girona. Sèrie Monogràfica, 29.
Darblade‑Audoin, M.-P. i Lavagne, H. (2006). "Nuvel Espérandieu: Recueil general des sculptures sur Pierre de la Gaule". Académie des Inscriptions et Belles‑Lettres.
Fradier, G. (1982). "Mosaïques romaines de Tunisie". Editions Ceres Productions.
Grimal, P. (1989). "Diccionario de mitología griega y romana". Paidós.
Hart, R. (2008). "El gran libro de la mitología griega". La esfera de los libros.
Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, fitxa 13691.
Llinàs, J., Montalbán, Mª C., Ramírez, A. i Sureda, M. (2000). "L’Hort d’en Bach, del segle ii abans de Crist a l’any 2000. La pervivència ininterrompuda d’un hàbitat a Maçanet de la Selva des de la baixa república romana fins als nostres dies". Taller d’Història de Maçanet de la Selva, Centre d’Estudis Selvatans. Estudis i Textos, 7.
Llinàs, J., Ramírez, A. i Montalbán, Mª C. (1996). L’Hort d’en Bach (Maçanet): una vil·la romana a la Selva interior. "Annals de l’Institut d’estudis Gironins", XXXVII, 841‑851.
Monfrin, F. (1995). Illustrations, "Histoire du Christianisme des origines à nos jours. Tome II". Dins J. M. Mayeur, L. Pietri, A. Vauchez i M. Vernard, Naissance d’une chrétienté (250‑430). Desclee Mame.
Nolla, J. M., Palahí, L. i Vivo, J., curadors (2010). De l’oppidum a la ciuitas. "La romanització inicial de la Indigècia". Universitat de Girona-Documenta Universitaria.
Nolla, J. M., Burch, J., Amich, N. M., Palahí, Ll., Canal, E., Casas, J., Castanyer, P., Sagrera, J., Sureda, M. Tremoleda, J., Vivó, D., Vivo, J., Costa, A., Prat, M., Simon, J. i Varenna, A. (2016). "Baix imperi i antiguitat tardana al sector nord‑oriental de la prouincia Tarraconensis. De l’adveniment de Dioclecià a la mort de Carlemany". Universitat de Girona-Documenta Universitaria.
Peña, Y. (2023). "De tornos y de tornillos. Tecnologías de prensado de la uva y la aceituna en el mundo romano y tardoromano". Comares Arqueología. Arqueologías Históricas, 1.
Tchernia, A., Brun, J.-P. (1999). "Le vin romain antique". Glénat.
Zanker, P. i Ewald, B. Ch. (2008). "Vivere con i miti. L’iconografia dei sacofagi romani". Nuova Cultura 177. Bollati Boringhieri.
Descàrregues
Publicat
Número
Secció
Llicència
Drets d'autor (c) 2024 Joaquim Tremoleda Trilla, Josep Maria Nolla Brufau, Joan Llinàs Pol (Autor/a)
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.