Trameses

Necessiteu Vés a l’inici de sessió o Registrar per fer una tramesa.

Directrius per a l’autor/a

INTRODUCCIÓ

Es convida a les persones interessades a enviar un manuscrit per a la seva publicació llegir prèviament l'apartat procés editorial i d'avaluació. Tal i com s'ha explicat en aquell apartat, totes les trameses seran avaluades per un editor/a per determinar si assoleixen els objectius i l'abast d'aquesta revista. Fundus és una revista que publica manuscrits centrats en el món rural d'època romana, en qualsevol dels seus àmbits o territoris. 

Abans de fer una tramesa, els autors/ores són responsables d'obtenir el permís per publicar qualsevol material inclòs amb l'enviament, per exemple fotografies, documents i conjunts de dades. Tots els autors/ores identificats en la tramesa han de donar el seu consentiment per ser identificats com a autors/ores. 

Un editor/a pot rebutjar una tramesa si no compleix amb els estàndards mínims de qualitat. Abans de fer l'enviament, assegureu-vos que el disseny de l'estudi i l'argument de la recerca estiguin estructurats i articulats correctament. El títol ha de ser concís i el resum ha de poder sostenir-se per si sol. Això augmentarà la probabilitat que els editors acceptin iniciar el procediment de revisió de l'article. Quan estigui segur que la seva tramesa compleix amb aquests estàndards, segueixi la llista de verificació per preparar la seva tramesa.  

TRAMESA DE MANUSCRITS 

Els manuscrits enviats per publicar a Fundus s'han de trametre a través de l'aplicatiu OJS de la revista. No s'accepten trameses enviades per correu electrònic als contactes de la revista.  Per enviar la proposta de publicació cal registrar-se i iniciar la corresponent sessió al web de la revista. 

IDENTIFICACIÓ DE L'AUTORIA

Quan es trameti un manuscrit per a la seva publicació, s'introduiran al web de la revista les dades de tots/es els/les autors/es: nom i cognoms complets sense partícules ni abreviatures, filiació institucional actual, identificador ORCID i correu electrònic. Si un/a autor/a no té una filiació institucional s'ha de registrar com a "Investigador/a independent".

Qui hagi efectuat la tramesa del manuscrit serà considerat pel consell de redacció com l'autor o autora de correspondència durant el procés editorial. Serà responsabilitat seva que tota la resta de signants hagi aprovat la darrera versió del manuscrit enviada per a la seva revisió. 

CONTRIBUCIÓ

Els/les autors/es informaran sobre el criteri escollit en l'ordre de signatura i la contribució específica de les persones que signen el treball en el moment de la tramesa i en el mateix aplicatiu. 

TÍTOL, RESUM I PARAULES CLAU

En el mateix aplicatiu (no en enviament a través d'un fitxer) s'ompliran les dades referents al títol. Aquest serà concís i s'ajustarà als continguts del manuscrit enviat. Es recomana no incloure sigles o acrònims en el títol.

RESUM I PARAULES CLAU

També a l'aplicatiu i no en un fitxer a part s'aportarà un resum d'entre 100 i 150 paraules i 4-5 paraules clau. Els continguts del resum s'han de situar en un únic paràgraf. Aquest resum ha de ser una presentació concisa però global del conjunt de l'article, no només d'una de les seves parts.

L'idioma del resum i de les paraules clau serà el mateix que el de l'idioma enviat i la seva traducció en anglès. En cas de ser l'anglès, el segon idioma serà escollit pels/per les autors/es. 

(atenció: a fi que el sistema conservi les etiquetes entrades al quadre de text, cal prémer «Intro» cada vegada que s'afegeixi una etiqueta nova)

CONTINGUTS 

El text del manuscrit serà adjuntat a l'aplicatiu en un arxiu en format Word i la seva extensió màxima serà de 75.000 caràcters, inclosos els espais. 

En el contingut dels articles s'haurà de fer constar quin són els seus objectius i la metodologia emprada per assolir-los. També s'efectuarà una descripció dels resultats obtinguts. Finalment, els continguts de l'article finalitzaran amb unes conclusions.

Al final del Word es farà constar la bibliografia, citada segons la normativa de la revista.

SIGLES 

Les sigles s'han de definir quan siguin emprades per primera vegada en el resum, text o figures. La sigla o acrònim s'ha d'afegir entre parèntesi després de la seva citació completa.

SISTEMES D'UNITATS

S'han de fer servir les Unitats del Sistema Internacional. 

FIGURES

Les figures, sense un límit preestablert, que acompanyin al text tindran una numeració única, independentment de si es tracta de fotografies, gràfiques o taules. Malgrat que no hi ha un límit màxim de figures el conjunt de material enviat no pot superar els 100 MB.

S’accepten formats en JPG, PNG o TIFF per a les imatges, Word per a les taules i Excel per a les gràfiques. Les imatges es presentaran amb una resolució mínima de 300 ddpi.

En el text s’inclouran les referències a les figures entre parèntesi i de manera abreujada. Exemple: (Fig. 1)

PEUS DE FIGURA

Totes les imatges, taules, gràfiques, etc. que acompanyen el text portaran un peu de figura. Aquest tindrà una extensió màxima de 50 paraules. Aquest peu sempre començarà amb la paraula Figura i a continuació el número corresponent seguit d’un punt. Després del text sempre s’acaba en un punt. Totes les imatges portaran la referència de la seva autoria. En el cas de que s’hagi extret d’una altra publicació en el peu de figura es farà constar la referència bibliogràfica seguint l’estil de les citacions en el text. També es pot fer constar l’arxiu de procedència. En aquest cas, sempre al final de l’autoria. Exemples:

Figura 1. Planta de la vil·la romana dels Pompeu o de can Ring (Besalú). Autoria: Joan Frigola.

Figura 2. Planta de la vil·la romana de Collet (Camós). Autoria: (Bouzas, 2022, p 24).

Els peus de figura s'enviaran en el mateix arxiu que el manuscrit.

NOTES A PEU DE PÀGINA

S’accepten les notes a peu de pàgina com a complement del que s’explica en el text. Les notes a peu de pàgina no s’utilitzaran per efectuar llistats de citacions bibliogràfiques.

NOTES AL FINAL DEL TEXT

No s’accepten notes al final del text.

CITES I REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

La  revista Fundus. International Journal on the Rural World in the Roman Period empra les normes de l’American Psychological Association (APA). Aquestes es poden consultar a:  

https://biblioteca.udg.edu/ca/com-citar-documents/estil-apa?language_content_entity=ca

A continuació es proporcionen alguns exemples per facilitar-ne el seu ús:

1.Citació en el text:

1.1. Si dins del text citat es fa referència a l’autoria:

p.ex: seguint la hipòtesi plantejada per Castanyer (2022).

1.2.Si dins del text citat no es fa referència a l’autoria:

Un/a autor/a - (Castanyer, 2022, p. 35)

Dos/dues autors/res - (Castanyer i Tremoleda, 1999, p. 211)

Tres o més autors/es – (Burch et al., 2016, p. 59)

1.3. Si article encara no publicat però és en premsa

(Bouzas, en premsa)

1.4.Per a altres casos concrets, com per exemple webs, entrevistes, vídeos, etc. cal consultar:

https://biblioteca.udg.edu/ca/com-citar-documents/estil-apa?language_content_entity=ca

2.Cites incloses en peus de pàgina:

Les notes incloses en els peus de pàgina utilitzaran el tipus de citació del cos del text.

3.Llista de referència o bibliografia:

3.1.Indicacions generals:

Només es poden llistar les referències citades en el text.

S’esmentaran tots els/les autors/es fins a 20. Quan hi hagi en una publicació més de 20 autors/res, se citaran els 19 primers/res autors/res, s’afegeixen tres punts entre claudàtors i després se citarà el nom del/ de la darrer/a autor/a.

En el llistat final no s’accepten citacions del tipus: autors varis, AA.VV o et al.

Les citacions que finalitzen amb una URL no porten punt final

Les referències al DOI han de començar amb el prefix https://doi.org/

Es farà constar sempre el doi de les publicacions que en tinguin. Darrere el DOI no s’utilitza punt.

Els documents en línia que no posseeixin DOI inclouran URL

Es recomana no usar la autocitació excessiva en el treball enviat.

Per a més informació cal consultar:

https://biblioteca.udg.edu/ca/com-citar-documents/estil-apa?language_content_entity=ca

 3.2.Citació d’articles de revistes científiques

On-line

Colominas, L., Castanyer, P., Frigola, J. i Tremoleda, J. (2021). What Happened in That Pit? An Archaeozoological and GIS Approach to Study an Accumulation of Animal Carcasses at the Roman Villa of Vilauba (Catalonia). Animals, 11, 2214, 2-24. https://doi.org/10.3390/ani11082214

Paper

Casas, J., Castanyer, P., Nolla, J. M. i Tremoleda, J. (1993). La vil·la romana de la Font del Vilar (Avinyonet de Puigventós, l’Alt Empordà). Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, 26, 342-372.

3.3.Citació de llibres

On-line

Noguera Celdrán, J. M. (ed.) (2019). Villae. Vida y producción rural en el sureste de Hispania, Murcia. Gobierno de la Región de Murcia, Consejería de Educación y Cultura. https://www.museosregiondemurcia.es/documents/10619/14385270/Interior+Libro+Villae-baja.pdf/e077535a-500d-498b-a919-cbd8d11cd38f

Paper

Nolla, J. M. i Palahí, L. (2010). Felix Turissa. La vil·la romana dels Ametllers i el seu fundus (Tossa de Mar, la Selva). Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

3.4.Citació de capítols de llibres

On-line

Colominas, L. (2019). Aportacions de l’arqueozoologia a l’estudi de l’alimentació i la cuina romanes. Dins Cooking, kitchen and food in rural areas during the Roman period (p. 29 – 44). Documenta Universitaria. Studies in the rural world in the roman period, 11. https://doi.org/10.33115/c/9788499845005_2

En paper

Burch, J., Carrascal, C., Merino J. i Navarro., N. (1995). La Casa del Racó: un establiment rural d'època romana a Sant Julià de Ramis. Dins J. Burch, B. Agustí i J. Merino (eds.), Excavacions d'Urgència a Sant Julià de Ramis, anys 1991-1993 (p. 95-107). Museu d’Arqueologia de Catalunya. Sèrie Monogràfica, 16.

3.5.Citació de mapes

On-line

Institut Cartogràfic de Catalunya. (2010). Olot (297 x 088) [Mapa]. 1:5.000. Dins Base topogràfica de Catalunya 1:5.000, full 303-088. http://www.icc.cat/vissir3/

En paper

Institut Cartogràfic de Catalunya. (2009). Mapa topogràfic de Catalunya: 1:250.000 (9a ed.) [Mapa]. 1:250.000. Institut Cartogràfic de Catalunya.

3.6.Citació de tesis doctorals, Treballs Finals de Màster o Treballs finals de Grau

Bouzas, M. (2019). La circulació de moneda baiximperial a les ciuitates de Girona i Empúries durant el baix Imperi romà [Tesis doctoral, Universitat de Girona]. Tesis Doctorals en Xarxa (TDX).  https://www.tdx.cat/handle/10803/668027

3.7. Citació de vídeos

Banyoles Televisió – Pla de l’Estany. (3 d’abril de 2023). Pere Castanyer ens parla de les últimes troballes al jaciment de Vilauba. [Vídeo]. https://www.youtube.com/watch?v=HbbSev2xl4I&ab_channel=BanyolesTelevisi%C3%B3-Pladel%27Estany

3.8. Citació d’informes i memòries

Burch, J. i Prat, M. (2021). Memòria de les intervencions arqueològiques efectuades a la vil·la romana del Collet (Calonge i Sant Antoni, Baix Empordà), Universitat de Girona, Girona.

3.9. Citació d’entrades d'enciclopèdies i diccionaris

Vil·la romana del Pla de Palol (s.d.). Dins Gran Enciclopèdia Catalana. https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/villa-romana-de-pla-de-palol

AGRAÏMENTS

Després de la bibliografia, si s'escau, es faran constar els agraïments a persones, ens o institucions que hagin afavorit la investigació que ha donat a resultat el manuscrit enviat per a la seva publicació. Aquests agraïments no poden excedir de les 200 paraules. 

FONTS DE FINANCIAMENT

Després de la bibliografia o els agraïments, si és el cas, es faran constar els projectes o fonts de finançament que han donat com a resultat el manuscrit. En aquest cas es farà constar: agències de finançament i codis dels projectes.  En cas de no haver rebut ajuts es farà constar: "Aquesta recerca no ha rebut fonts de finançament extern".

CONFLICTE D'INTERESSOS

Les autories dels manuscrits faran constar si hi ha algun tipus de conflicte d'interès en relació a la publicació proposada que es pugui desprendre dels resultats obtinguts en la investigació en funció de persones, ens o institucions que hagin pogut subvencionar-la. En cas de no haver-hi conflicte d'interessos, les autories faran constar en un apartat específic "Els/les autors/es declaren que no hi ha cap conflicte d'interessos".

REPOSITORI DE DADES

Les autories de l'article informaran, si s'escau, en un apartat específic al final del manuscrit en quin repositori s'ha dipositat el material complementari o les dades que han donat lloc a l'article. Si és possible s'inclouran els enllaços als lloc virtual on estan dipositades les dades.

Llista de verificació per preparar trameses

Totes les trameses han de complir amb els següents requisits.

  • Aquesta tramesa compleix amb els requisits descrits en les Directrius per a autors/ores.
  • Aquesta tramesa no ha estat publicada prèviament, ni s'ha presentat simultàniament a una altra revista per a la seva consideració.
  • Totes les taules i figures han estat numerades i etiquetades.
  • S'ha obtingut permís per a publicar totes les fotos, conjunts de dades i altre material proporcionat amb aquesta tramesa.
  • La tramesa és un treball original, resultat de la investigació pròpia i no infringeix els drets d'autoria d'altres persones.
  • La persona que efectua l'enviament té l'autorització de les restes d'autors i autores per efectuar l'enviament i actuar com a autoria de correspondència durant tot el procés editorial
  • Per a cada autor/a de l'article s'han registrat a la revista en l'apartat corresponent els seu nom i cognoms, direcció de correu electrònic, país d'activitat professional, afiliació institucional i l'identificador ORCID.
  • El text segueix les normes de publicació de la revista i les directrius establertes en l'apartat "Quant a".
  • Totes les referències bibliogràfiques han estat verificades i són precises i completes.

Articles

Política de secció predeterminada

Declaració de privacitat

Els noms i les adreces de correu electrònic que hi ha al lloc web de la revista només s'utilitzaran per als usos vinculats a les trameses d'articles així com la recepció d'avisos generats per la revista. No estaran disponibles per a cap altre ús ni per a terceres parts.

Les dades personals proporcionades en el moment del registre  es conservaran mentre així ho vulgui la persona registrada. A través de la pàgina web de la revista les persones registrades podran accedir a les seves dades, rectificar-les o suprimir-les. 

Per a qualsevol dubte sobre la protecció de dades les persones usuàries es poden dirigir a info@documentauniversitaria.com