Arxius

  • Miscellany on the Rural World in the Roman Period
    Núm. 12 (2023)

    El número 13 de la col·lecció monogràfica Studies on the Rural World in the Roman Period és una miscel·lània resultat de diverses jornades efectuades a la Université de Pau et des Pays de l’Adour, al Musée villa gallo-romaine de Loupian i al Museu Arqueològic de Banyoles entre els anys 2019 i 2022. És per aquest motiu que, a diferències dels números anteriors, no hi ha un tema monogràfic que aplegui el diferents treballs de recerca que s’hi varen exposar. En aquest cas, el punt d’unió, és el mateix que el de la col·lecció: el món rural d’època romana.

  • Cooking, kitchen and food in rural areas during the Roman period
    Núm. 11 (2019)

    El número 11 de la col·lecció Studies on the rural world in the Roman period està dedicat al món de la cuina i l’alimentació. El conjunt dels articles que s’han publicat intenten respondre a les preguntes sobre quin tipus de cuines hi havia al món rural d’època romana i  quina era l’alimentació de les persones que vivien en un entorn rural.

  • Heating systems in Roman villas
    Núm. 10 (2016)

    El desè volum  s’ha dedicat a tractar la problemàtica de l’escalfament de la vil·la. Els autors de les diverses contribucions han analitzat els diferents tipus que intenten donar resposta a aquesta necessitat, però buscant les causes de les diferents solucions emprades, en algunes ocasions per motius climàtics, però en d’altres per motius socials i culturals.

  • Necropolis and Funerary World in rural areas
    Núm. 9 (2015)

    Aquest volum se centra en l’anàlisi del món de la mort com un punt de partida per estudiar el món dels vius. Les contribucions tracten aquesta qüestió des de diferents perspectives: la localització de les necròpolis rurals, els diferents sistemes d’enterrament, la iconografia dels monuments funeraris, l’anàlisi antropològica de les restes humanes o els canvis en els rituals.

  • Uillae and Domain at the end of Antiquity and the begining of Middle Age
    Núm. 8 (2015)

    El dossier d’aquest número se centra en els problemes relatius a la mutació de les formes i l’organització de l’hàbitat rural, del repartiment de la propietat a l’occident mediterrani de la fi de l’antiguitat i l’inici de l’època medieval, en un context polític marcat pel retrocés –i finalment la desaparició– del poder imperial.

  • Villas, farms, rural settlements. A regional approach
    Núm. 7 (2015)

    Per al número 7  ens interroguem sobre les diferents formes de classificar els establiments rurals d’època romana i analitzar si les categories usuals de vil·la i granja són encara vigents i suficients per explicar la diversitat de llocs excavats o si és necessari considerar una més gran varietat de tipus.

  • The musealization of the Roman villas
    Núm. 6 (2011)

    El número 6 s’ha centrat en la temàtica relativa a la museïtzació i presentació al públic de les vil·les romanes. Les contribucions que s’hi recullen ofereixen una completa diagnosi de l’estat en què es troben la major part dels jaciments rurals d’època romana de determinades zones, i també una àmplia panoràmica de les diverses solucions aplicades en l’àmbit de la protecció i presentació de les restes arqueològiques.

  • Time of changes. In the beginning of the Romanization
    Núm. 5 (2010)

    Aquest número s’ha dedicat a analitzar l’origen de les vil·les d’un costat i altre del sector oriental de la serralada pirinenca, amb la voluntat d’observar, a partir de les dades arqueològiques, les dues cares d’una mateixa moneda. Per una banda, l’explotació del camp en un context indígena i, per l’altra, l’aparició d’un nou model, la vil·la, i el seguiment de la seva implantació fins a esdevenir hegemònic en el canvi d’era.

  • The territory and its resources
    Núm. 4 (2009)

    El quart volum aplega un seguit d’estudis que han estat realitzats per especialistes en àrees de recerca molt determinades i que pretenen fornir, amb un alt grau d’excel·lència, un conjunt de dades noves que permetin aprofundir en aspectes vinculats a l’explotació territorial.

  • The countryside in the 3rd century. From Septimus Severus to the Tetrarchy
    Núm. 3 (2008)

    El tercer número s’organitza entorn del camp al segle III i pretén analitzar els cent anys aproximats de la història que se situen entre el principat de l’emperador Septimi Sever, que en alguns territoris marca un moment esplendorós del món rural, fins a les grans reformes i la nova situació fixada per Dioclecià i els seus col·laboradors.

  • Pottery workshops and agricultural productions
    Núm. 2 (2007)

    El coneixement de l’economia del camp en època romana comporta, cada vegada més, posar en relació diferents tipus d’establiments. Així, en aquest número es publiquen diversos treballs que analitzen àmbits territorials diferents des de l’òptica de posar en relació els tallers de producció ceràmica amb el seu entorn agrícola i establir les relacions dins els paràmetres de l’economia antiga.

  • Rhythms and cycles of countryside romanization
    Núm. 1 (2006)

    El primer volum  presenta un estat de la qüestió sobre el poblament rural en època romana amb la finalitat de donar una visió global de la recerca en diferents territoris i centrar el debat. Per a tal fi, s’han aplegat vuit treballs que abasten l’arc territorial que va des de Nemausus fins a Barcino.