Approche du peuplement rural antique de la vallée de la Tave (Gard) Essais typologiques, études de cas et première synthèse.

Autors/ores

  • Stéphane Alix

Resum

La vall de Tave és una regió al nord-est del Gard (i l'antiga ciutat de Nimes) de la qual disposem d'un sòlid conjunt de dades arqueològiques, en particular per al món rural (prop de 200 galo-romans coneguts).

Recentment, aquest corpus s'ha integrat al programa d'investigació Archaedyn: els estudis que s'hi duen a terme pretenen, inicialment, produir una classificació dels establiments mitjançant anàlisis estadístiques (anàlisi de correspondència factorial, classificació jeràrquica ascendent). Es basen en un conjunt de descriptors normalitzats (superfície, durada d'ocupació, etc.). Al mateix temps, un cert nombre de jaciments excavats ofereixen un ventall de tipologies, des de petits establiments fins a grans finques. Finalment, els estudis realitzats fins ara a la vall de Tave permeten perfilar les principals fases de l'evolució del seu poblament durant l'antiguitat: les primeres onades de creacions del segle I aC, el màxim nombre d'establiments als segles I i II dC, després la reducció del nombre d'establiments a partir del segle II.

Publicades

2018-07-27