La villa de Saint-André de Codols (Nîmes, Gard) et la réorganisation du peuplement périurbain nîmois au IIIe s. ap. J.-C.

Autors/ores

  • Hervé Pomarèdes

Resum

Després de la comunicació de Banyoles de l’any 2005 dedicada a la romanització de l’entorn rural de Nîmes, en aquesta segona part de l'estudi es pretén avaluar el paper que va exercir la vil·la de Saint-André de Codols dins el poblament periurbà d’aquesta ciutat a partir del segle III dC.

Aquest treball permet presentar les nombroses inversions identificades al lloc i comparar-les amb les petites explotacions agrícoles d'aquesta època recentment excavades a la zona. Tot i això, l'organització de l’espai periurbà continua sent complexa de comprendre, ja que es van produir nombrosos canvis des del final de l'Alt Imperi. L'abandó de nombroses explotacions agrícoles cap a finals del segle II i durant el segle III, així com la profunda reorganització de l'hàbitat urbà durant aquest període, van en paral·lel amb el desenvolupament de la vil·la. En conjunt, aquests indicadors apunten a un canvi important del sistema agrícola periurbà.

Publicades

2018-07-24